Selecteer een pagina

Flexwerken in Malaga

Door Elmar Haker

Na nu al meer dan een maand in Zuid-Spanje vertoefd te hebben is het tijd voor een update! Wat kwam ik hier ook alweer doen? Het voornaamste doel was het Flaksprogramma organiseren voor in mei en juni. Maar al vrij snel na aankomst in Malaga realiseerde ik me dat ik meer tijd nodig zou hebben om de beste kwaliteit te kunnen leveren. Ik had welliswaar een mooie werkplek en accommodatie geregeld in samenwerking met een Spaanse school, maar wilde de combinatie van mijn Flaks-pakket (twee weken flexwerken inclusief Spaanse les) toch eerste even testen…

Flexwerken EN Spaans leren: een goede combinatie?

Malaga staat bekend om haar vele kwalititatief goede Spaanse scholen. Het combineren van Spaanse les en werken in Malaga is dus absoluut mogelijk,  maar als je echt snelle progressie wilt maken in het Spaans kun je beter een paar weken vrij nemen, een intensieve cursus volgen en gaan samenwonen met wat Spanjaarden. De energie voor het in je hoofd stampen van Spaanse woordjes na een dagje van wordpress-website-puzzels is lastig bij elkaar te rapen. Zeker ook omat het veel te leuk is om na het werk nog even lekker naar het strand te gaan, wat tapas te eten, gitaar te spelen of gewoon lekker thuis een boekje te lezen. Voor twee weken Flakswerken in combinatie met Spaanse les ben ik dus bang dat de meeste mensen niet verder zullen komen dan het ‘dos servezas, por favor’-niveau. Ik heb dus besloten het Flaks-programma voor mei/juni af te blazen en te verplaatsen naar het najaar, hierover binnenkort meer!

Plaza de la Merced in bloei

Plaza de la Merced in bloei

Plaza de la Metrced met in de achtergrond mijn Spaanse school

Plaza de la Merced met in de achtergrond mijn Spaanse school

Naast het strand van Malaga is een actieve boulevard vol met sporters en fietsers

Naast het strand van Malaga is een actieve boulevard vol met sporters en fietsers

De indrukwekkende kathedraal van Malaga

De indrukwekkende kathedraal van Malaga

 

Een dagje werken in Malaga

Door mezelf wat rust te geven heb ik me helemaal kunnen onderdompelen in Malaga en het Zuid-Spaanse leven. Malaga is de ‘stad van Picasso’ en mijn Spaanse school ligt prachtig gesitueerd aan Plaza de la Merced, vlak naast Picasso’s ouderlijk huis.

Mijn werkdagen zien er ongeveer als volgt uit: ’s ochtends anderhalf uur wat werken, dan twee uurtjes Spaanse les, gevolgd door koffie en een broodje aan Plaza de la Merced, normaal gesproken onder begeleiding van wat straatmuziekanten en in gezelschap van mijn medestudenten. In de middag kan ik dan kiezen tussen een werkplek in de Spaanse school of in mijn eigen casa met dakterras en uitzicht op het fort. Af en toe kies ik voor een terrasje, maar gezien de vele interrupties van muziekanten of bekenden die langslopen is het werk wat ik dan gedaan kan krijgen beperkt.

Hier gaan de winkels tussen 14:00 en 17:00 dicht voor de siësta. Vanaf 17:00 komt het leven dan weer wat op gang, ongeveer rond het moment dat ik mijn laptop dicht sla. Vanaf dat moment heb je nog 4 uur om bruin te bakken op het strand, wat te sporten, terrasjes te pakken of ander vermaak voordat het begint te schemeren. Rond 22:00 uur stromen de tapas-terrasjes vol en is het één en al levendigheid in de stad.

Een Flaks-momentje (met dank aan Mara Verduin voor de office-foto ;) )

Een Flaks-momentje (met dank aan Mara Verduin voor de office-foto 😉 )

 

Wat te doen in Malaga?

Malaga is een prachtig stadje en blijft door de ligging aan de zee redelijk koel. Zelf trok ik het meeste op met mijn mede-scholieren van de Spaanse school, maar er vindt iedere avond wel ergens een ‘intercambio’ plaats, waar je snel ook veel locals kunt ontmoeten waarmee je afwisselend Engels en Spaans kunt spreken.

Het is heerlijk om gewoon een rustig dagje in Malaga door te brengen door naar het uitzichtspunt op het fort te lopen, terrasjes te pakken, een fiets te huren of wat te zwemmen. Maar Malaga is ook een uitstekende basis om Andalusië te verkennen. Buiten het hoogseizoen (juli en augustus) kun je hier goedkoop een auto huren en het openbaar vervoer (met name bussen) is hier goed geregeld met regelmatige vertrektijden naar Granada, Córdoba, Sevilla enzovoorts. Deze steden liggen in het binnenland en worden daarom in de zomer erg heet. De meeste locals zeggen daarom dat een stad als Granada het leukst is om te bezoeken, maar Malaga de beste plek is om langer te verblijven. Na een dagje Granada kan ik me dat goed voorstellen. Malaga is een perfecte basis in Andalusië en biedt alles wat een digital nomad kan wensen.

Een dagje een fiets huren kost ongeveer 8 euro

Een dagje een fiets huren kost ongeveer 8 euro

Het stadhuis van Malaga

Het stadhuis van Malaga

Avond-uitzicht vanaf mijn dakterras

Avond-uitzicht vanaf mijn dakterras richting het Moorse fort

‘Coworking’ in Malaga

Flexwerken wordt in het Spaans ‘coworking’ genoemd. Hier in Malaga blijkt dit concept nog niet zo ingebakken als in Nederland. In mijn zoektocht naar gezamenlijke werkplekken voor het Flaks-programma vond ik welliswaar geschikte coworking-plekken, maar in de promotie ging het daarbij niet om waarom dit de beste plek was om te werken, maar vooral over wat dat ‘coworking’ nou eigenlijk precies inhoudt. Het aanbod is dus beperkt en er zijn helaas nog geen Seats2Meet toestanden hier. Maar wat niet is kan snel komen natuurlijk.  Het internet is snel en goedkoop en ook in Spanje is een trent te zien van startende flexwerkers.

Spanje als besluit voor digitale nomaden?

Dat er meer Digitale Nomaden zijn die Spanje als besluit nemen bleek wel na de eerste week, toen ik bericht kreeg van Johannes Voelkner, een ‘collega’ digital nomad uit Duitsland, die via zijn website www.webworktravel.com een travelguide speciaal voor locatie-onafhankelijke zelfstandigen aanbiedt. Hij had mijn Malaga plannen gevolgd en was met een groep nomaden ‘om de hoek’ neergestreken in Tormolinos, iets ten zuiden van Malaga. Niet geheel onverwacht bleken we veel gemeenschappelijk te hebben en omdat Johannes een kite-fanaat is en ik het altijd al heb willen leren, zijn we nu samen aan het ‘cowerken’ in Tarifa, de kitesurfing-hoofdstad van Europa. De tijd is er kennelijk rijp voor, want het weekend dat ik aankwam opende het -naar mijn weten – eerste ‘coworking’-hostel ter wereld er zijn deuren. Flaks! Hierover volgende week meer!

Ontvang Flaks-updates

{a549ar7757}

Like ons en blijf via facebook op de hoogte

 

 

Over Elmar

Elmar is digitale marketeer en wordpress-specialist en heeft een grote passie voor reizen en ondernemerschap. Sinds enkele jaren ondersteunt hij – locatie-onafhankelijk – via internet zijn klanten vanaf de mooiste plekken op de wereld. Met Flaks organiseert hij avontuurlijke flexwerkvakanties voor Nederlandse ondernemers.