Selecteer een pagina

Flexwerken in Tarifa

Door Elmar Haker – 10 julli 2014

Tarifa ligt op het zuidelijkste puntje van Spanje aan de straat van Gibraltar met uitzicht op de bergen van Marokko. Het is een klein vestingstadje dat bekend staat om de wind die hier bijna altijd waait. Door mijn windsurfverleden had ik er al vaak van gehoord, maar ik had er nooit echt een beeld bij. Tot nu! Wat een mooie plek is dit. Een glooiend heuvellandschap dat uitkomt op een enorm zandstrand met prachtige uitzichten. En wat blijkt? Ik ben niet de eerste digitale nomade die hier komt aanwaaien. Niet alleen ontmoette ik hier veel sportieve locatie-onafhankelijke ondernemers, ze hebben ook nog eens een supergave gemeenschappelijke deler: kitesurfen!

Flexwerken in Tarifa EN Kitesurfen

Mijn plan was om kort een kijkje te nemen in Tarifa en om Johannes Voelkner, een Duitse ‘collega’ digitale nomade en oprichter van www.webworktravel.com, op te zoeken. Johannes combineert zijn reizen zoveel mogelijk met kitesurfen en ik was wel benieuwd hoe zoiets eruit zag. Een maand later zit ik nog steeds in Tarifa, heb ik onvrijwillig meerdere liters zeewater gedronken, ben ik gelanceerd, gespoeld en hulpeloos voortgekatapulteerd, maar vooral: ‘hooked’ on kiting! Sterker nog, mijn bestemming voor september en oktober staat al vast en wordt onvermijdelijk Tarifa, de kitesurf-hoofdstad van Europa.

De belangrijkste reden waarom Tarifa zo ideaal is voor kitesurfen is de ligging. Het ligt ideaal op het zuidelijkste puntje van Spanje met uitzicht op het Atlasgebergte van Marokko en aan de straat van Gibraltar. Het staat bekend om een goede constante wind en door de ligging aan zowel de Atlantsiche oceaan als de Middelandse zee is die wind ook vrijwel altijd aanwezig. De grote baai met een uigestrekt zandstrand van rond de 10 kilometer zorgt er voor dat je met alle windrichtingen kunt kiten en, op de uitzonderlijke momenten dat het windstil is, lekker kunt relaxen op het strand. Deze eigenschappen zorgen er ook voor dat er uitzonderlijk veel faciliteiten zijn voor kitesurfers en dat er een levendige sfeer in het stadje heerst, dat gekenmerkt wordt door vele Spaanse restaurantjes en een bruisend nachtleven.

Het Kite-strand in Tarifa

Het Kite-strand in Tarifa

Johannes en ik met de eigenaren van La Cocotera

Johannes en ik met de eigenaren van ons hostel

Een dagje werken in Tarifa

Flexwerkplekken of ‘coworking’ offices zijn in Tarifa nog niet veel te vinden. Een werkplek vind je dus in principe het beste in een café of thuis. Toch lijkt ook hier het besef te komen dat steeds meer mensen ervoor kiezen het reizen te combineren met het werken via internet. Op de dag dat ik aankwam opende het – naar mijn weten – eerste ‘coworking hostel’ ter wereld er zijn deuren. Het concept is simpel: een hostel waarin een gezamenlijke werkplek wordt aangeboden voor flexwerkers. Samen met Johannes was ik er de eerste klant en het was dus relatief rustig, maar de potentie van een dergelijk concept lijkt me – gezien het grote aantal ondernemers in Tarifa – duidelijk.  

Mijn werkdagen kon ik beginnen met een ontbijtje op het dakterras van mijn hostel, waarna ik een paar uur ongestoord kon werken in de werkruimte. in het centrum vond ik al snel de beste lunchplekken waar ik rond 1 uur van een broodje en cappuchino in de zon op een terrasje kon genieten. Een heerlijke plek dus! Maar ook als je een wat luxere slaapplek prefereert, of een werkplek met wat meer uitzicht en buzz, zijn er meerdere alternatieven. Voor mijn werk koos ik dus ook vaak voor Tarifa’s mooie strandtenten waar je zowel wat kunt ‘après-kiten’ als gedurende de dag met je laptop kunt zitten werken.

Ook hier geldt dat de tapasrestauranjes pas rond 22:00 uur vol lopen, dus aan het eind van de werkdag heb je nog 5 uur om lekker naar het strand te gaan (met weinig wind) of nog even je kitespul te pakken voor een kitesessie.

Wat te doen in Tarifa?

Meest populaire activiteit hier is natuurlijk het kitesurfen! Voor mij was het de eerste keer en ik heb dus een cursus genomen van 3 dagen. Je kunt hier kiezen uit meer dan 50 kitescholen, dus ze allemaal vergelijken wordt wat lastig, maar het scheelt zeker om wat ‘rond te shoppen’. Zo vond ik een uitstekende kiteschool waar ik vanwege het laagseizoen privé lessen kreeg (tja, Flaks!) en kreeg ik al snel de smaak te pakken. Wel ben je met een kiteschool altijd afhankelijk van hun tijden en locaties. De meeste ondernemers die hier wat langer zitten hebben daarom dus een eigen auto en kitespul. Heerlijk voor als je om 18:00 uur voor het eten nog even 3 uurtjes op het water wil zijn. Voor windsurfers en golfsurfers geldt hetzelfde, al gelden voor golfsurfen vaak andere omstandigheden (grote golven) en andere locaties.

Naast de wind-activiteiten kun je hier ook heerlijk mountainbiken. Er zijn verschillende MTB-parcours in de heuvels van dit gebied, het beschermde natuurgebied Alcornocales, dat bekend staat als het grootste kurkboom natuurgebied van Europa. Hier bike je langs stieren, geiten, ezels, wilde varkens, rivieren, bunkers, mooie dorpjes en prachtige uitzichten. Er zijn hier ook verschillende mountainbike verhuurders met redelijk tot goede fietsen.

Wat nog op mijn wensenpakketje staat voor de volgende keer is scubadiven, een Stand-Up-Paddle over de Jara rivier, zijlkarten, bergbeklimmen en natuurlijk een bezoekje aan Tanger in Marocco waar je met een retourtje even in een andere wereld kunt zijn.

Scubadiven op de rand van de Middellandse zee en de Atlantische oceaan

Scubadiven op de rand van de Middellandse zee en de Atlantische oceaan

Johannes met zijn kite

Johannes met zijn kite


Mountainbiken door de heuvels rond Tarifa

Mountainbiken door de heuvels rond Tarifa

Uitzicht vanaf één van Tarifa's strandtentjes (met wifi ;))

Uitzicht vanaf één van Tarifa’s strandtentjes (met wifi ;))

Nederlandse digitale nomaden in Tarifa

Natuurlijk ben ik niet de eerste die Tarifa ‘ontdekt’ als ideale plek om een tijd te verblijven. Naast de Duitse Johannes ontmoette ik ook veel Nederlandse ondernemers. Allemaal fanatieke kitesurfers. De één is gaan kitesurfen omdat het gecombineerd kon worden met een goed lopende onderneming en de ander is juist specifiek gaan zoeken naar een manier om inkomsten te krijgen in combinatie met het uitoefenen van deze adrenaline-hobby.

Zo ontmoette ik ook Suzanne, een Nederlandse onderneemster en kitefanaat die al een tijdje in Tarifa woont. Suzanne is reisblogger en duurzaam toerisme consultant. Op www.destinationxploration.com kun je meer over haar te weten komen en haar reisblog volgen. Omdat Suzanne ook een enthousiaste digitale nomade is met een duidelijke Flaks-factor hebben we besloten het volgende Flaks-event samen te organiseren in Tarifa!

Flexwerkvakanties naar Tarifa met Flaks!

De volgende flexwerkvakantie van Flaks zal plaatsvinden van 29 september tot 12 oktober in Tarifa. Samen met Suzanne ben ik bezig met de voorbereiding van twee supermooie Flaks-weken. De focus zal liggen op kitesurfen en ondernemerschap, maar ook op ontspanning, gezellige avonden en avontuur. De inschrijving is geopend! Lees er alles over!

Geniet van het strandleven

Geniet van het strandleven

En van de prachtige natuur

En van de prachtige natuur

Een keertje mee?

Kijk op www.flaks.co voor onze internationale retreats

Like ons en blijf via facebook op de hoogte

 

 

Over Elmar

Elmar is digitale marketeer en wordpress-specialist en heeft een grote passie voor reizen en ondernemerschap. Sinds enkele jaren ondersteunt hij – locatie-onafhankelijk – via internet zijn klanten vanaf de mooiste plekken op de wereld. Met Flaks organiseert hij avontuurlijke flexwerkvakanties voor Nederlandse ondernemers.