Selecteer een pagina

Kitesurfen in Tarifa? 10 punten waar je op moet letten bij het kiezen van een kiteschool

Door Elmar Haker

Omdat Tarifa zoveel winddagen heeft en het al jaren een steeds groeiende belangstelling heeft onder kitesurfers, is het aanbod van kitescholen enorm. Om je een indicatie te geven: in Tarifa zijn rond de 50 kitescholen.
Door deze hoge bezettingsgraad is kitesurfen in Tarifa ook relatief goedkoop. Zeker in het laagseizoen loont het zich om rond te ‘shoppen’ voor een goede deal. Wel is er in deze wildgroei natuurlijk ook plaats voor kitescholen die kwalitatief wat minder te bieden hebben. Daarom hier de 10 punten waar je op moet letten bij het kiezen van een kiteschool als je wilt leren kitesurfen in Tarifa.

De prijs om te Leren kitesurfen in Tarifa

Een ‘normale’ prijs voor een drie uur durende groeps-kiteles (met 2 tot 4 andere personen) ligt tussen de € 60,- en € 80,-. Voor die prijs ‘deel’ je de kite normaal gesproken met een andere leerling, waardoor je effectief (afhankelijk van de progressie van je buddy) ongeveer een anderhalf uur kan oefenen. Vaak kun je in ‘pakketvorm’ kiezen voor een cursus van 3 dagen.
Toen ik hier in mei van 2014 langs wat scholen ging kon ik al snel een prijs bedingen van rond de € 50,- per les van 3 uur met eigen kite. Dit scheelde € 20 euro met de ‘normale’ prijs en omdat er toevallig niemand anders geboekt had kreeg ik in feite een privé instructeur. Dat was Flaks dus 😉
In de meeste gevallen zul je niet zoveel geluk hebben. Het is daarom aan te raden (liefst samen met een buddy) rond te gaan shoppen en een gunstige prijs te bedingen.

Kwaliteit

Als je gaat kitesurfen in Tarifa, let dan bij het kiezen van de kiteschool niet alleen op de prijs. Over het algemeen krijg je namelijk waar je voor betaalt. Hoe goedkoper het aanbod, hoe scherper je moet letten op onderstaande punten:

1. Certificatie

De eerste voorwaarde die je moet stellen bij het kiezen van een kiteschool in Tarifa (of waar dan ook) is dat je kite-instructeurs gooed gecertificeerd zijn. De meeste kitescholen werken alleen met IKO-gecertificeerde instructeurs. IKO is een commerciële certificering, net als VDWS, AFkite, etc. Dit zijn allemaal prima methodes. Vraag welke certificering je kiteschool gebruikt en welke certificering je kite-instructeur heeft. Uiteraard kan het ook zijn dat je iemand in opleiding krijgt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar zorg dan dat er ook een gelicenseerde ervaren instructeur mee gaat.

2. Taal instructeur

Veel kitescholen in Tarifa richten zich op een eigen taal-niche. Als je veel talen spreekt maakt dit niet uit, maar als je geen talenwonder bent is dit een belangrijk punt van aandacht. Vraag dus welke taal er gesproken gaat worden tijdens je lessen en of jouw instructeur die taal goed beheerst.

3. De taal van je mede-leerlingen

Naast de taal van je instructeur is het bij groepslessen ook belangrijk dat je les krijgt in dezelfde taal. Je leert namelijk ook veel van feedback aan anderen. Vraag dus welke taal je mede-leerlingen spreken (en regel als het even kan zelf een buddy om samen mee te lessen).

4. Flexibele deal

Kitesurfen in Tarifa is iedere dag anders. De wind kan aanlandig of aflandig zijn en met levante zeer sterk zijn of opeens wegvallen. Er zijn scholen die ook gaan kitesurfen als er nauwelijks wind is of als er heel gusty wind is. Wees dus scherp op deze factoren en maak een deal waarbij je niet gebonden bent aan bepaalde dagen.

5. Zelfde instructeur

Zorg dat je bij iedere les steeds dezelfde instructeur krijgt. Hierdoor kan hij/zij jouw progressie goed volgen en je goed drillen op je zwakheden. Als je steeds een andere instructeur hebt kan het zijn dat je steeds weer een paar stappen terug moet. Vraag dus of jouw instructeur de hele week beschikbaar is (om ook windloze dagen in te calculeren)

6. Materiaal

Vraag welk materiaal ze gebruiken (van welk jaar). Het voordeel van de kitescholen die verbonden zijn aan de grotere kite-merken is dat zij over het algemeen het nieuwste materiaal kunnen bieden. Natuurlijk moet je het op een ‘oude’ kite leren, maar veel ouder dan 3 jaar kan het beter niet zijn. Er gaat dan sneller iets stuk, wat ten koste kan gaan van je kiteles.

7. Hoeveelheid leerlingen per instructeur

Vraag naar de hoeveelheid leerlingen per instructeur. Eén instructeur op vier leerlingen is echt te weinig. Ideaal is 1 instructeur op 2 leerlingen.

8. Tijd voor de lessen

Kitesurf-instructeurs zijn over het algemeen relaxte mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt, maar soms gaat dat ten koste van jouw kite-tijd. Houd dus zelf bij of je inderdaad plus-minus 3 uur les hebt.

9. Gebruik van microfoons

Vraag of er microfoons gebruikt worden. Als je de eerste keren in het water gaat kan het fijn zijn om direct de instructies van je instructeur te horen in plaats van pas als je terug bent op het strand. Als de school niet over microfoons beschikt, vraag dan of de kite-instructeur mee het water in gaat.

10. Vervoer van en naar de kite-plek

Als je niet beschikt over eigen vervoer, vraag dan of de kiteschool je kan ophalen en terugbrengen. Veel kitescholen hebben een eigen busje die je van de kiteschool naar de kiteplek brengt.

 

Genoeg zaken om op te letten dus! In dit blog geen referentie naar goede kitescholen in Tarifa, omdat ik ze simpelweg niet alle vijftig ken. Ben je van plan te gaan kitesurfen in Tarifa en wil je mijn persoonlijke advies bij de keuze van een kiteschool? Kom dan een keertje mee met Flaks om het kitesurfen in Tarifa te combineren met het runnen van je onderneming en het ontmoeten van andere sportieve ondernemers. Via Flaks kun je een goede korting krijgen op je kitelessen bij één van de beste kitescholen van Tarifa.

flakslogo

Over Flaks

Flaks betekent ‘geluk’ in het Noors. Het is opgericht met de gedachte dat ondernemers steeds meer locatie-onafhankelijk zijn en dat internet ook aanwezig is op de mooiste plekken van de wereld. Wij organiseren avontuurlijke flexwerkvakanties voor ondernemers.

Samen een onvergetelijke ervaring in een inspirerende en sportieve setting, terwijl je kunt flexwerken FLAKSwerken onder een palmboom. Dat is Flaks!

Lees ook:

Een keertje mee?

Kijk op www.flaks.co voor onze internationale retreats

Like ons en blijf via facebook op de hoogte

Over Elmar

Elmar is digitale marketeer en wordpress-specialist en heeft een grote passie voor reizen en ondernemerschap. Sinds enkele jaren ondersteunt hij – locatie-onafhankelijk – via internet zijn klanten vanaf de mooiste plekken op de wereld. Met Flaks organiseert hij avontuurlijke flexwerkvakanties voor Nederlandse ondernemers.